Als ondernemer wil je graag weten hoe bezoekers met jouw website interacteren en of ze uiteindelijk een stap verder zetten. Standaard verzamelt Google Analytics gegevens over paginabezoeken en -weergaven, maar je wilt ook inzicht in andere interacties zoals telefoontjes of e-mail klikken. Dit is waar event tracking een cruciale rol speelt. In dit artikel gaan we je coachen over hoe je event tracking kunt inzetten om telefoontjes en e-mail interacties vanaf jouw website te meten.
Waarom is event tracking zo belangrijk?
Event tracking stelt je in staat om specifieke interacties op je website te meten en te analyseren. Dit kan alles zijn van het downloaden van een bestand tot het klikken op knoppen en formulieren invullen. Maar wat betreft telefoontjes en e-mail klikken is voor veel marketers nog vaak een uitdaging. Het zijn immers niet de traditionele 'conversies' die direct in analytics verschijnen.
Telefoontjes als conversiebron
Telefoontjes zijn voor veel bedrijven een belangrijke conversiebron. Het is echter lastig om te meten wanneer bezoekers direct vanuit jouw website bellen, er is geen 'dankpagina' waar ze naartoe worden geleid zoals bij formulieren of aankopen. Dat is waar event tracking om de hoek komt kijken.
Email klikken als intentie-indicator
Hetzelfde geldt voor e-mailadressen. Wanneer bezoekers jouw e-mailadres aanklikken, dan wil je dat ook weten. Immers, dit is een vorm van intentie en kan urgente vragen of verzoeken schetsen.
"Niet alles wat telt kan geteld worden, en niet alles wat geteld kan worden telt." - Albert Einstein
Deze quote van Einstein benadrukt het belang van het meten van de juiste dingen. In de context van website analytics betekent dit dat we verder moeten kijken dan alleen pageviews en bounce rates. Event tracking stelt ons in staat om dieper te graven en de werkelijk waardevolle interacties te meten.
Hoe stel je event tracking in voor telefoontjes en email?
Om telefoontjes en e-mail klikken te tracken, baseer je je op event tracking. Hieronder leggen we de stappen uit hoe je dit doet:
Codeplaatsing
Voeg een trackingcode toe achter de link die je wilt traceren, zoals je telefoonnummer of e-mailadres. Dit lijkt misschien technisch, maar vertrouw ons, het is veel eenvoudiger dan het klinkt. Het idee is dat je een code opneemt die bijvoorbeeld kijkt naar pagina's die beginnen met tel:
of mailto:
. Bijvoorbeeld:
<a href="tel:012345678" onclick="ga('send', 'event', 'Telefoon', 'Klik', 'Telefoongesprek');">012345678</a>
Vergeet niet om eventuele specifieke codes aan te passen aan jouw Analytics-account.
Doelen instellen
Je wilt natuurlijk zien of deze events werken. Om dit zeker te stellen, moet je doelen instellen in Google Analytics. Hiermee kun je bepalen dat elke keer als iemand op je telefoonnummer of e-mailadres klikt, dit als een doelverschijning wordt geteld.
- Ga naar Beheer in jouw Google Analytics-account.
- Kies Doelen > Nieuw doel maken.
- Kies bij 'Type' voor Gebeurtenis en voeg een actie en label toe (bijv. 'Telefoon Klik' en 'Telefoongesprek').
Controle en integratie
Zodra je alles hebt ingesteld, check je of het werkt door te kijken in Realtime > Gebeurtenissen. Daar moet je zien of de events werkzaam zijn.
Wil je deze data ook in Google Ads gebruiken? Je kunt deze events importeren als conversiedoelen in Ads.
Praktische tips voor succesvol event tracking
Gebruik Google Tag Manager (GTM)
Voeg gebeurtenistriggers en tags toe om het werk een stuk gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld, om tel- of mailto-links geautomatiseerd te tracken, kun je triggers maken die:
- Klik op tel- of mailto-links detecteren
- Direct data naar Analytics sturen
GTM maakt het proces van het implementeren en beheren van trackingcodes veel eenvoudiger, vooral als je regelmatig wijzigingen aanbrengt of nieuwe events wilt toevoegen.
De voordelen van event tracking voor je bedrijf
Door event tracking te implementeren voor telefoontjes en e-mail interacties, kun je:
- Een beter begrip krijgen van het gedrag van je websitebezoekers
- De effectiviteit van je call-to-actions meten
- Je conversieratio’s verbeteren door gerichte optimalisaties
- De ROI van je marketinginspanningen nauwkeuriger berekenen
- Betere beslissingen nemen over waar je je marketingbudget aan besteedt
